5937

Wandbord huwelijksfeest Beije-Jonker, kampeerboerderij Bona Fide

Delftsblauw handbeschilderd sierbord gemaakt voor het vijftigjarig huwelijk van de eigenaren van kampeerboerderij Bona Fide in Renesse. De rand van het wandbord is geschulpt. De rand is aan de voorzijde versierd met een bloemmotief. In het midden staat een ‘duinkozak’ met een hoge muts en een sabel. In zijn handen draagt hij zogenaamd het eiland Schouwen-Duiveland, waarin 13 plaatsen zijn ingetekend. Bij Renesse staat een vlag met het woord ‘Bona Fide’. Onder de kozak staat geschilderd: ‘1915’, ‘3 december’ en ‘1965’. Dat zijn de data van het huwelijk en het gouden huwelijk. Aan de achterzijde van het bord hebben de schenkers laten schilderen: “Bij hun gouden huwelijksfeest als blijk van onze vriendschap en ons respect aangeboden aan Nicolaas BEIJE en Jannetje Hendrika JONKER, de grondleggers van de N.V. Expl. Mij. Kampeerboerderij BONA FIDE”. De boerderij, later kampeerboerderij, van Nicolaas Beije lag aan de duinkant van de Hogezoom. Aan de overkant van de weg was nog een stuk land en een boomgaard. Later werd dat ook kampeerterrein.

BONA FIDE
Dit wandbord vertelt het verhaal van veldwachter Marinus Johannes Jonker (1863-1946). Jonker is geboren en gestorven in Renesse.
Zoals de gemeentewapens en jaartallen op het bord duidelijk maken, woont en werkt hij in de tussentijd in minstens vijf andere plaatsen: 1890 Rotterdam, 1891 Zonnemaire, 1898 Clinge, 1899 Vinkeveen, 1902 Renesse en 1917 Middelburg.
Het wandbord herinnert aan de 70ste verjaardag van Jonker op 6 oktober 1933. Jonker heeft dan zijn werkzame leven al achter zich.
De gemene deler van zijn functies als agent van politie, gemeenteveld-wachter, rijksveldwachter en majoor van de rijkswacht is dat hij altijd waakzaam moest zijn, zoals de tekst aangeeft naast de haan, het symbool van waakzaamheid.

Vervaardiger: Delfts Holland
Vervaardigingsplaats: Delft
Datering: 1965 tot 1965
Materiaal: aardewerk, koper
Afmeting: diameter 30.5 cm, diepte 4.3 cm
Objectnummer: 5937
Eigenaar: Gemeente Schouwen-Duiveland
Categorie