2517jpg

Loodsenpenning

In opdracht van het stadsbestuur van Zierikzee werden 20 geelkoperen loodsenpenningen geslagen. Een loods is iemand die schepen in een haven helpt aanmeren. Loodsen werden aangesteld door de magistraat. Zij moesten de penning goed zichtbaar op hun kleding dragen. Deze penning is niet vlak en heeft enkele deukjes boven het wapen van Zierikzee.

695

Model oorlogsschip pinas

Model van een pinas, een soort oorlogsschip met 24 kanonnen. Het is een spiegelschip en op de spiegel staat de tekst ‘Anno 1627 Vive. Ziericzee. Ooraen(i)e’ met het wapen van Zierikzee en in het schild in de linkerbovenhoek staat het wapen van Duiveland. Waarschijnlijk heeft dit betrekking op het bezit van de Vier Bannen van Duiveland. Het snijwerk van de spiegel is niet origineel maar nieuw(er), alsook de balustrade. Het model is bedoeld om hoog in een kerk te hangen als een zogenaamd kerkschip. De romp is klein ten opzichte van de tuigage. Van stuurboord naar bakboord lopen twee ijzeren pinnen en onderaan zit een haak. De blokken waren oorspronkelijk van bladgoud. Op het dek is aandacht besteed aan de afwerking. Er zijn drie trekstangen, waarvan er een geheel aanwezig is. De andere twee zijn afgezaagd. De ogen zijn eraf.

701

Model stadsbrug

Houten model van de binnen de stadspoorten gelegen ophaalbrug met twee poorten en twee wippen, het ‘witte bruggetje’.

2457

Jak van gebloemde sits

Jak met gevouwen model, met aan het voorpand losse vestpandjes. Onderaan de ellenbooglange mouwen zit een geplooide manchet. De aangeknipte mouwen zijn verlengd. Middenachter en opzij diepe plooien. Vierkante halsopening op de rug. De rugplooien lopen voorbij de taille door. Katoenen sits met donkere blauw/groene ondergrond. Voering blauw/wit geruite katoen of linnen, in de mouwen wit/bruin geruit linnen. Sluiting met tien haken en ogen. Waarschijnlijk gedragen op Schouwen-Duiveland.

0113

Religieus beeldje

Beeldje van witbakkend aardewerk: pijpaarde. Het beeldje stelt het kindje Jezus met duif voor. Het is gemaakt in een drukmal. Lokaal product. Het beeldje is gevonden bij het maken van een schuilkelder in het Slingerbos tegenover de Driekoningenlaan in Zierikzee.

2792c

Bolle klankpot

Bolle klankpot van ongeglazuurd roodbakkend aardewerk. De pot heeft een vloeiende overgang van de buik naar de hoge hals, een licht uitstaande aan de bovenzijde afgeplatte rand en een bijgesneden bolle bodem. Op en in de pot veel cementresten en witkalk. Lokaal of regionaal product. Type r-kla-1. De klankpot is in 1946 gevonden in de tijdens de oorlog verwoeste kerk in Ouwerkerk, bouwjaar 1436. De pot zat in een muur met de opening naar de kerkruimte. Er zaten meerdere klankpotten ingemetseld om een betere akoestiek in de kerkruimte te verkrijgen.