5785

Houten bord BRANDSPUITMEESTER

Houten bord met leren brandemmer en de tekst BRANDSPUITMEESTER erop geschilderd. Twee ogen in de bovenlat. Dit bord hing aan de deur of gevel van het huis van de (hoofd)brandmeester. Deze had de brandemmers in opslag. De blusemmers waren van koeienleer, goedkoop en licht om door te geven.

BRAND MEESTER
Soms stoot een museum objecten af omdat ze beter tot hun recht komen in een andere collectie. Zo heeft het Stadhuismuseum in 2019 van de Stichting Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg onder meer twaalf brand(weer) gerelateerde objecten ontvangen.

Een houten gevelbord met daarop de afbeelding van een leren emmer en de tekst BRANDSPUITMEESTER illustreert hoe in vroeger eeuwen de woning van een (hoofd)brandmeester in een dorp of stad is gemarkeerd.

Tijdens hun werkzaamheden moest de leiding van de brandweer ook als zodanig herkenbaar zijn. De versierde brandweerstokken die vanaf het begin van de 17de eeuw worden gebruikt, maken dan ook de rang en functie duidelijk van de brandmeester en onderbrandmeesters. Tevens dienen de stokken om bij brand het publiek op veilige afstand te houden of om het pompritme aan te geven voor de bediening van de handbrandspuiten. Later wordt de stok vooral een teken van waardigheid. Op twee stokken, die dateren uit de periode 1875-1900, prijkt onder de knop het wapen van Brouwershaven.
 
Tot slot kent de collectie nog enkele handblussers, waaronder de Minimax van het gelijknamige Duitse bedrijf, opgericht in 1902. Deze natblusser, een blustoestel met water onder druk, dateert uit het begin van de 20ste eeuw.

Vervaardiger: onbekend
Vervaardigingsplaats: onbekend
Datering: 1850 tot 1900
Materiaal: hout, metaal
Afmeting: hoogte 59.0 cm, breedte 31.5 cm diepte 7.0 cm
Objectnummer: 5785
Eigenaar: Gemeente Schouwen-Duiveland