5483b

Portret van Maria van de Polder

Portret van Maria van de Polder (1792-1856). Zij draagt een tulen muts met geplooide rand rond het gezicht en een zwarte japon met een gesp en een witte bef. Ze heeft een Zeeuwse halsketting om haar nek en en klein speldje midden voor op de bef. Het portret hoort bij het portret van haar man Dingeman van der Vliet (1792-1866).
De rechthoekige lijst is verguld en heeft een bladerrand, daaronder in iedere hoek een bloem. Het passepartout is ovaal.

Dingeman van der Vliet en Maria van de Polder
Dingeman van der Vliet (1792-1866) en zijn vrouw Maria van de Polder (1792-1856) zijn in de collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland vertegenwoordigd met twee portretten.

Van der Vliet is in zijn tijd een invloedrijke man. Hij is een van de eersten die een opleiding geniet in de 'kunsten der veeartsenij'. Dat doet hij in Alfort, vlak bij Parijs. Na zijn studie blijft hij nog enige tijd in Frankrijk als veearts werkzaam, met een grote belangstelling voor paarden. Wanneer hij in 1811 terugkeert naar Zierikzee zet hij die lijn echter niet voort. Hij vestigt zich op het eiland Schouwen en wordt handelaar in graan en meekrap.
Zijn loopbaan als koopman verloopt voorspoedig. Als grootgrondbezitter initieert hij vernieuwingen in de productie van meekrap, heeft hij aandelen in verschillende meekrapstoven en is hij een van de eersten die in de garancine*produktie stapt. Samen met J.H. Ochtman begint hij in 1847 de tweede garancinefabriek van Nederland.

In 1812 trouwt Van der Vliet met de Zierikzeese Maria van de Polder (1792 -1856). Van haar zijn liefdesbrieven bekend aan Dingeman uit de tijd dat hij voor zijn studie in Frankrijk verblijft.

*Garancine is een geconcentreerd pigment uit meekrapwortel.

Vervaardiger: onbekend
Vervaardigingsplaats: onbekend
Datering: 1825 tot 1835
Materiaal: olieverf hout glas
Afmeting: hoogte 26.0 cm, breedte 21.5 cm, diepte 2.7 cm
Objectnummer: 5483b
Eigenaar: Gemeente Schouwen-Duiveland
Categorie