656a

Trom van de schutterij van Sint Joris, Zierikzee

Trom van de schutterscompagnie St. Joris te Zierikzee. De trom of trommel bestaat uit een cilindervormige klankkast of ketel, met aan de bovenzijde een slagvel en aan de onderzijde een resonantievel. De vellen worden met behulp van touw gespannen. Op het stelmechaniek staat een afgesleten merk. De snaarmat ontbreekt. In het messing van de ketel staat een inscriptie met de naam van de schenker, hoofdman Van der Os, en van de schutterscompagnie. Links daarvan staat een afbeelding gegraveerd van Sint Joris die de draak doodt. Deze paradetrom wordt zijdelings tegen de heup hangend gedragen. Een leren riem en één van de trommelstokken zijn ook bewaard gebleven.

Met slaande trom

'T WAS HOOFDMAN VAN DER OS DIE MIJ AAN U HEEFT TEN GESCHENK GEGEEVEN DOOR EDELMOEDIGHEID GEDREEVEN SINT JORIS BRAVE SCHUTTERIJ ZOO VAAK MIJ OOIT TAMBOER ZAL ROEREN ZAL OOK MIJN KOOPRE STEM 'S MANS ROEM ALOM VERVOEREN. Volgens de inscriptie is dit instrument een geschenk van hoofdman Van der Os. Waarschijnlijk wordt hier Pieter van der Os bedoeld, in 1783 een aanzienlijk en vermogend koopman in Zierikzee. Met dit geschenk betuigt Van der Os zijn waardering voor het werk van de schutterij van Sint Joris voor de stad.

ST. JORIS DE DRAAK DODENDE 1783 SINT JORIS. Deze inscriptie en ook de afbeelding verwijzen naar de legende van de naamgever van de schutterij, Sint Joris. De schutterij van Sint Joris, oorspronkelijk de voetboogschutterij, is in 1783 samen met de handboogschutters en de kloveniers een van de oudste schutterijen van de stad. In tijd van oorlog ingezet om de stad te verdedigen. In vredestijd zorgen zij van oudsher voor het bewaken en bewaren van orde, rust en veiligheid van de burgers.

In de Franse tijd en in de periode daarna vinden diverse malen reorganisaties plaats. Van 1773 tot 1799 gebruiken de stadsschutterijen een gedeelte van de zolder van het stadhuis als gevangenis. Later dient een van de zijkamertjes als celruimte. Op de begane grond van het stadhuis van Zierikzee, ongeveer op de plaats van de huidige museumbalie, is tot omstreeks 1850 een wachtlokaal ingericht voor de schutterijen, later voor de gewapende burgerwacht en tot slot voor de ‘Dienstdoende Schutterij’.

Het tromgeroffel begeleidt de schutters op hun parades. De trom is niet alleen te zien maar ook te beluisteren op de zolder van het Stadhuismuseum. Met dank aan Johnnie van der Heijden, Gildetromspecialistshop ’t Tamboerke in Vorstenbosch, i.s.m. Foursound Licht en Geluid.

Vervaardiger: onbekend
Vervaardigingsplaats: onbekend
Datering: 1783 tot 1783
Materiaal: messing, hout, varkensblaas
Afmeting: hoogte 46.4 cm, diameter 44.4 cm
Objectnummer: 0656a
Eigenaar: Gemeente Schouwen-Duiveland