0677

Percussie jachtgeweer

Voorlaadgeweer voor de jacht. Het geweer met percussieslot heeft een enkele lange loop en een flexibele lichte laadstok of pompstok. De houten kolf is versierd met een gesneden zwijnenkop. Het geweer is verworven van de weduwe van Martinus Theodorus Jacobi (Zierikzee 1862-1927), die smid en geweermaker was in de Korte Sint Janstraat en sergeant bij de dienstdoende schutterij. Het geweer is waarschijnlijk gemaakt door zijn vader of grootvader, allebei smid en geweermaker in Zierikzee.

1451

Schilderij haven van Viane Duiveland

Schilderij van het landbouwhaventje van Viane, aan de zuidkust van Duiveland uit het begin van de 18e eeuw. De kerktoren op de achtergrond zou die van Ouwerkerk kunnen zijn.

5866

Model van het fregat De Roompot

Getuigd model van het fregat De Roompot. Dit schip is in 1844 gebouwd op de werf De Goede Intentie te Zierikzee voor rederij M.C. de Crane & Zoon. Het is op 29 juni 1853 vergaan in de monding van de Oosterschelde op de Noorderrassen bij Veere, in de vaargeul genaamd de Roompot, op nog geen 20 km van de thuishaven. Het model is gebouwd naar afbeeldingen en gegevens die bekend zijn van De Roompot. De romp van het model is voorzien van koperbeplating. Het nummer op de kapiteinsvlag is vlagnummer R 75, dat behoorde aan kapitein Steven van Delden, die de eerste drie reizen het bewind voerde over De Roompot (1845-1848).

5876f

Handstempels juwelier Zierikzee

Zes handstempels met geslagen tekst in spiegelschrift op het stempelvlak: EN HOOGER, GEWAARBORGD, HET PAAR, KARAATS, VOOR OUD en HET DOZYN. De stempels zijn waarschijnlijk afkomstig van juwelier Cornelis van Tilburg den Boer, die van 1825 tot 1879 werkzaam is in het pand ‘De Twaalf Apostelen’, nu Havenplein 6, te Zierikzee.
Zwart houten handvat.

5483b

Portret van Maria van de Polder

Portret van Maria van de Polder (1792-1856). Zij draagt een tulen muts met geplooide rand rond het gezicht en een zwarte japon met een gesp en een witte bef. Ze heeft een Zeeuwse halsketting om haar nek en en klein speldje midden voor op de bef. Het portret hoort bij het portret van haar man Dingeman van der Vliet (1792-1866).
De rechthoekige lijst is verguld en heeft een bladerrand, daaronder in iedere hoek een bloem. Het passepartout is ovaal.

2808

Fragment van olielampje

Fragment van olielampje van witbakkend aardewerk met loodglazuur en koperoxide. Het olielampje, een zogenaamde snotneus, heeft een bol vaatje, een uitgebogen rand, een tuit in de buik en een verticaal opgetrokken worstoor vanaf de buik (ophangoor). Inwendig en uitwendig groen gekleurde glazuur. De tuit en de stam zijn afgebroken, de lekschaal ontbreekt. Inwendig en uitwendig groen gekleurd glazuur. Type w-oli-1. Vondstgegevens niet bekend.