5436

Portret burgemeester A.H.W.H. van Dopff Zierikzee

Knipselprent of silhouet van burgemeester Alexander Hieronymus Wolrad Hendrik Baron van Dopff (Breda 1765-Zierikzee 1827). Hij was burgemeester van Zierikzee van 1817 tot 1827. Het is een silhouet van een man met een pruik. Het silhouet heeft witte accenten en is langs de onder- en bovenkant bijgewerkt. Het lijkt gelijmd op verkleurd papier. Het is achter glas ingelijst in een vierkante zwarte lijst met aan de binnenrand een goudkleurige koperen binnenprofiel met deels een bladmotief. De achterkant is karton met daarop een sticker met tekst. Het silhouet is aan de lijst verbonden met ’tanden’. Midden bovenaan de lijst is een ophangoogje.

4027

Kookpot of grape

Bolle grape van roodbakkend aardewerk met loodglazuur. De grape heeft een licht uitstaande hals met horizontale lip, twee verticale opgeknepen worstoren en geknepen driepoot. Het baksel is helderrood van kleur, op de schouder spaarzaam voorzien van loodglazuur, niet geblakerd. Lokaal of regionaal product. Type r-gra-75. Gevonden op Schouwen.

2805

Bolle mosterdpot

Bolle mosterdpot van roodbakkend aardewerk met loodglazuur. Het potje heeft een horizontaal geknikte, aan de bovenzijde afgeplatte rand, een verticaal geknepen worstoor en een standvoet met ziel. Op de rand en op het oor is een slibversiering met koperoxide (groene kleur) aangebracht. Type r-mos-1. Vondstgegevens niet bekend, vermoedelijk Zierikzee.

6004

Molen De Hoop Zierikzee

Olieverfschilderij van de ronde stenen korenmolen De Hoop in Zierikzee, gelegen aan de Lange Nobelstraat 43 te Zierikzee. Op de voorgrond zijn de rode daken, achterzijden en tuinen te zien van de huizen aan de oostzijde van de Lange Nobelstraat. Het doek is gesigneerd.
De molen is in 1874, na een brand, herbouwd en nog een van de twee resterende molens in Zierikzee

5613

Halve pilaar uit De Roompot

Helft van een houten pilaar van de buitenzijde van de stuurhut van het fregat De Roompot. De achterzijde is recht. De voorzijde is versierd en in het midden bolvormig. Aan de boven- en onderkant zijn rechte blokken uitgehakt. Het blok aan de onderkant loopt aan beide zijden uit in een punt. Het blok aan de bovenkant heeft een inkeping en daaronder twee ronde bandversieringen. Aan de onderkant boven het blok zit een ronde bandversiering. De halve pilaar is ook te zien op het scheepsmodel van het fregat De Roompot. Afkomstig uit het wrak van het fregat De Roompot. Dit schip is in 1844 gebouwd op de werf De Goede Intentie te Zierikzee voor rederij M.C. de Crane & Zoon en op 29 juni 1853 vergaan in de monding van de Oosterschelde op de Noorderrassen bij Veere, in de vaargeul genaamd de Roompot, op nog geen 20 km van de thuishaven. De Roompot is dus vergaan in de Roompot. Tijdens de ramp waren 24 mensen aan boord, onder wie twee loodskwekelingen. Bij het verlaten van het schip vonden de tweede stuurman, de scheepsarts en een loodskwekeling ‘jammerlijk in de golven’ de dood. Het wrak rust nu op de bodem van de Oosterschelde en is thans Rijksmonument.

5577

Molensteen uit De Roompot

Grote ronde steen met een vierkant gat in het midden en ingeslepen groeven op het oppervlak. De molensteen wordt over een vlakke plaat gerold. Door middel van wrijving worden zaden opengebroken. Afkomstig uit het wrak van het fregat De Roompot. Dit schip is in 1844 gebouwd op de werf De Goede Intentie te Zierikzee voor rederij M.C. de Crane & Zoon.