5383

Portret van Anna Yda van der Grijp-Nauta

Portret van Anna Yda van der Grijp-Nauta (1778-1850). In 1806 trouwde ze met de Zierikzeese apotheker François van der Grijp (1779-1830). Het portret is een borststuk, met het hoofd naar links gewend. Mevrouw Van der Grijp is gekleed in een zwarte japon en draagt een witte muts met twee zwarte linten, samen gestrikt onder de kin.

1234a

Geldkist van de Slavenkas

De geldkist was bij de Slavenkas van Zierikzee in gebruik in de 18e eeuw. De Slavenkas werd ca. 1735 opgericht door reders en stadsbestuurders, nadat Barbarijse kapers Zierikzeese schepen kaapten en de bemanning gevangen hielden. Vanaf toen stortten alle schippers, stuurlui en matrozen, die vanuit de Zierikzeese haven vertrokken, een bedrag in de Slavenkas. De ingelegde premies werden in de kist bewaard en daarmee konden de gevangenen vrij gekocht worden. De Slavenkas bestaat nog steeds. Het fonds wordt tegenwoordig ingezet voor culturele doeleinden.

5898i

Prijspenning Kon. Ver. “Het Nederlandsche trekpaard” afd. Zeeland

Ronde vergulde prijspenning van de paardenkeuring in 1951 uitgereikt aan N.A. Delst uit Dreischor. De penning heeft een knop en oog. Aan de voorzijde staat in reliëf een Zeeuws trekpaard, een hengst, met rondom de tekst: ‘KON. VER. HET NEDERLANDSCHE TREKPAARD’. Aan de achterzijde staat in het midden: ‘MERRIE PREMIEKEURINGEN AFD. ZEELAND 1951’ met daaronder gegraveerd ‘2 – j. gr. m. Jacqueline v. Hoeve Landzicht 163098 No.1’.

3418b

Voetbeen paard uit de Oosterschelde

Voetbeen (phalange 2) van een paard. Het bot is opgevist in de Oosterschelde door het Zierikzeese Genootschap Kor en Bot op 6 september 1997.

2720a

Bitterwaterkruik

Gedeeltelijk vierkante fles van steengoed met zoutglazuur en ijzerengobe. Het model van de fles is vanaf de bodem rond-vierkant-rond, met groeven onder de verdikte lip en een standvlak. De glazuur is onregelmatig en vreemd gevlekt. Een zijde is ingedeukt. Op de fles staat het merk: PULLNAER BITTERWASSER – GEMEINDE PULLNA. Type s2-fle-15. In deze kruik zat bitterwater, een bitter smakend mineraalwater met een licht laxerende werking. Bronwater uit Püllna, een dorp gelegen in Bohemen. Vondstgegevens niet bekend.

1189-1

Bolle kan met brede bodem

Bolle kan van roodbakkend aardewerk met gedeeltelijk loodglazuur. De kan heeft een zeer brede vlakke bodem, een vloeiende overgang van buik naar hals, dikke ribben op buik en ribbels op hals, een verticaal worstoor en een standring met brede duimindrukken. Het baksel heeft inwendig veel kalkaanslag. De kan is gevonden bij werkzaamheden op het Karreveld bij Catshoek te Borrendamme bij Zierikzee.